Projectkoor Vocal Devotion houdt de Engelse koormuziek in ere

Projectkoor Vocal Devotion stopt een oude traditie in een nieuw jasje. Hun welbekende optreden ‘Festival of Lessons and Carols’ tijdens de kerstdagen doen ze dit jaar als projectkoor en zonder hun traditionele rode koorgewaden.

Al meer dan dertig jaar laat Vocal Devotion van zich horen, maar net als diverse andere verenigingen en koren zien zij een lichte terugloop in hun ledenaantal. “Dat komt deels door corona,” vertelt Margreet, koorlid. “Daarnaast merken we dat er bij potentiële leden meer belangstelling is voor een kortlopend projectkoor.

We zijn met een aantal mensen om tafel gaan zitten en hebben gekeken hoe we dat binnen Vocal Devotion toe kunnen passen. We hebben daarbij besloten verder te gaan als Projectkoor Vocal Devotion.”

Als projectkoor Vocal Devotion
“Wij hebben een jarenlange traditie dat we op tweede kerstdag het ‘Festival of Lessons and Carols’ zingen in de kerk ‘n Oalen Griezen. Dat kan dit jaar gelukkig weer doorgaan en daar gaan we als projectkoor mee aan de slag.

We beginnen op woensdag 10 november met de repetities en we kunnen nog wat koorleden gebruiken. Vooral bij de tenoren en bassen.” Engelse koormuziek hoort echt bij de kerstdagen. Al sinds 1918 hebben de ‘Lessons and Carols’ met afwisselend advents- en kerstliederen én lezingen veel mensen over de hele wereld naar kerken en kathedralen getrokken.

Deze teksten en koorzang raken je tot in het diepst van je ziel en deze traditie zetten ze in Hellendoorn graag voort. “Het is echt ontzettend leuk om te doen, het geeft echt een fijn gevoel als je daar, op tweede kerstdag, in die kerk deze liederen staat te zingen.”

Rood koorkleed
Een andere verandering in het koor is het verdwijnen van het rode koorkleed. “We merken dat het mensen tegenhoudt om zich bij ons aan te sluiten. En tegelijkertijd klonk vanuit diverse vaste koorleden de behoefte aan andere kleding. Niet langer ons traditionele rode koorkleed. Heel begrijpelijk, maar voor sommigen ook wel even slikken, het is natuurlijk wel al jaren ons kenmerk. Maar als we dan toch gaan veranderen, moeten we het gelijk goed doen, vonden we, dus we schakelen over op andere kleding. We dragen zwart, met een rood accent”.

Meezingen?
Wil je meezingen? Meld je dan snel aan. Er zijn zeven repetities en een generale op 23 december. Per deelnemer vragen we 15 euro eigen bijdrage.
Aanmelden kan tot 31 oktober: mail naar projectkoorvocaldevotion@gmail.com. De repetities zijn vanaf 10 november op woensdag van 19.00 tot 20.30 uur in de Leerkamer in Hellendoorn. De muzikale leiding is in handen van Mourik Jan Heupink.
Henk Linker bespeelt het orgel.

Wanneer is het ‘Festival of Lessons and Carols’ ?
Tweede kerstdag, 10:30 uur ‘n Oalen Griezen, Hellendoorn
Vrije toegang, collecte bij de uitgang

U komt toch ook?

Projectkoor Vocal Devotion