Geschiedenis van Vocal Devotion

Vocal Devotion: een ensemble met veel tradities

Het ensemble is in 1989 opgericht door Folgert Zwaving en enkele andere mensen die zich willen bezighouden met Engelse koormuziek / kerkmuziek. Al 30 jaar lang, in de kerk ‘n Oalen Griezen te Hellendoorn, klinken de “Lessons and Carols” ’s morgens op Tweede Kerstdag.

En ook al 30 jaar lang, op een zondagmiddag in april of in oktober, is de Vrije Evangelische Kerk in Nijverdal de plek waar het ensemble onder de bekende titel “Songs of Praise” samen met een grote schare liefhebbers van Engelse kerkmuziek, geniet van het zingen van die mooie anthems en hymnes uit de historie van het Verenigd Koninkrijk.

Een derde traditie vindt altijd plaats in een jubileumjaar. In samenwerking met een reisorganisatie kiest het ensemble een paar mooie kathedralen in Engeland uit om daar, gedurende een meerdaagse reis, enkele lunchconcerten te verzorgen.

In 1999, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan, voert Vocal Devotion samen met dirigent Folgert Zwaving een A Capella programma uit in de kathedraal van Canterbury. Jaren later geeft zijn inspirerende opvolgster, dirigente Joan Jonkman leiding aan Vocal Devotion tijdens een indrukwekkend optreden in de machtige kathedraal van Winchester. Ook werken we mee aan een kerkdienst in het plaatsje Shoreham by Sea.
In 2014 gaan we ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum naar Oxford en Cambridge, waar we o.a. in de beroemde Christchurch Cathedral zingen o.l.v. dirigente Jeanet Bosch. We geven een lunchconcert in de Christ Church Cathedral in Oxford, één van de mooiste collegegebouwen in Oxford. In het plaatsje Ely, bekend van ‘t Oliver Cromwell House,
zingen we een aantal nummers in de prachtige Ely Cathedral.
Dit jaar, in de maand mei, vieren we het 30-jarig jubileum met een reis naar Coventry, waar we o.l.v. onze huidige dirigent Mourik Jan Heupink o.a. zingen in the Holy Trinity Church.

Gedurende de 30 jaar van het bestaan bouwt Vocal Devotion een traditie op in het verlenen van medewerking aan vele kerkdiensten in de regio. Vermeldenswaard daarbij is het traditionele optreden in ‘n Oalen Griezen tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenkingsdienst, voorafgaand aan de stille tocht. Op diverse plaatsen geeft Vocal Devotion concerten en werkt zij mee aan kerkdiensten zoals in Sleen, Haren, Holten, Rijssen, Raalte, Lochem en Vaassen. Ook werkt zij mee aan diverse radio-opnames voor het programma “Te Deum Laudamus”